Home / Machinebouw / Bewegingswerken / Panamawiel
In de Hartelfietsbrug zitten twee Mechanische aandrijving d.m.v. panamawiel voor de Hartelfietsbrug
Beweegbare bruggen welke d.m.v. een panamawiel mechanisch worden aangedreven

Panamawiel

Dynamisch krachtenspel

Een panamawiel is een groot tandwiel wat door een rondsel (kleiner tandwiel) bewogen wordt. Het panamawiel zet de beweging om naar een beweging van bijvoorbeeld een brug of een sluisdeur. De complexiteit van een panamawiel ligt in de grote afmeting en een dynamisch krachtenspel.

Een mooi voorbeeld van een panamawiel is geleverd in het project voor de aandrijving van de Hartelfietsbruggen. Voor dit project heeft Jansen Venneboer het uitvoeringsontwerp en de realisatie verzorgt.

flag uk bekijk hier de animatie (openen)

flag uk  bekijk hier de animatie (sluiten)

De aandrijving bestaat uit een elektromotor met tandwielkast wat via een rondsel het panamawiel aandrijft. Aan het panamawiel is een trek-duwstang bevestigd, welke op zijn beurt weer bevestigd is aan de brug. Bekijk hier.

Het voordeel van een panamawielaandrijving is dat het een mooie geleidelijke aanloop en afremming verzorgt van de brugbeweging. In het Hartel-project heeft Jansen Venneboer twee aandrijvingen ontworpen, waarbij het grootste wiel bijna een doorsnede heeft van 5 meter. De aandrijving is volledig doorgerekend op vermoeiing en alle belastingen conform de VOBB.

Ook zijn wij specialsit voor inspectie, onderhoud, reparatie of revisie van uw aandrijvingen.

Lees ook meer op bewegingswerken.

Wilt u meer informatie neem dan contact met ons op voor advies.© Redbike Multimedia 2008